Издирват се всички контакти на позитивните за коронавирус в Пловдив!

Единият от далите положителен резултат е лекар в „Пълмед“. Днес пристигат защитните облекла за медиците от първа линия

Издирват се всички контакти на лекаря, дал положителна проба за коронавирус в Пловдив. Той е практикувал в болница „Пълмед“ стана ясно от думите на шефа на РЗИ на току-що приключилия извънреден брифинг на Областния кризисен щаб.

Мъжът е на 52 години, клиничната картина при него не е тежка. На 12 март не се е почувствал добре, изолирал се е, пуснал си е болнични, пробата е потвърдена, взели сме мерки, на съпругата му са издадени предписания за карантина, разказа доктор Манчева.

По думите й в момента се прави всичко необходимо, ще бъде извършена основна дезинфекция на спешното отделение; контактите на лекаря се установяват и ще бъдат изследвани, включително колеги и пациентите, имали досег с него.

Вторият позитивен е на 39 години. Той се е върнал от Англия на 10 март, на 13 март е приет в Инфекциозна клиника с температура и кашлица. Мъжът не е в тежко състояние. Продължават да се проучват и неговите контакти. 

Общо 272 –ма са под карантина в Пловдив и областта, екипи на РЗИ следят за спазването й, съобщи още д-р Манчева.

По информация на областния управител Дани Каназирева пък днес трябва да пристигнат заявените защитни материали за лекарите, които са на първа линия в борбата с вируса. 

В Инфекциозна клиника разполагаме с предпазни средства, имаме и нови получени, очакваме защитните облекла, зави управителя на УМБАЛ „Св. Георги“ професор Карен Джамбазов. По думите му се прави всичко възможно, за да се уточнят конкретните параметри на лабораторията, която ще изследва проби в Пловдив. Той потвърди, че ангажиментът е тя да бъде обособена в рамките на две седмици и да заработи като Рефернтна.

Подобни статии

Top