Изградиха здравен и образователен център в „Столипиново“, отчитат проект за един 1 милион лева

Отчитат „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“

Заключителна пресконференция и изложба по проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ ще се проведе от 11:00 ч. в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“, изпълняван от Община Пловдив по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Проектът, който се реализира на територията на пловдивския квартал Столипиново и в гр. Куклен, стартира в началото на 2017 г. и е на обща стойност 1 077 495 лева.

Неговата цел е да подкрепи ромската интеграция чрез изграждане на нова инфраструктура и провеждане на различни дейности в областта на образованието, здравеопазването и овластяването на ромската общност чрез средствата на изкуството, спорта и културата.

По проекта в кв. Столипиново бяха изградени един здравен център и един образователен център.

Сградата на здравния център, която е разположена в двора на ДКЦ „Изток“, е оборудвана със съвременна диагностична апаратура. В новите медицински кабинети  по проекта работеха специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.

Сградата на построения по проекта образователен център се намира в общия двор на НУ „Кирил Некатриев“ и СУ „Найден Геров“. В нея има голяма мултифункционална зала за спорт и публични събития, както и 2 зали за извънкласни дейности с родители и ученици от двете училища.

Още през 2017 г. по проекта бяха създадени и две детски площадки в двора на ДГ „Лилия“, разположена в самия център на най-големия ромски квартал в България.

Освен инфраструктурни мерки, на територията на кв. Столипиново и в гр. Куклен бяха реализирани и редица дейности за здравна и образователна интеграция на уязвими групи. Наети бяха общо 6 лекари, 9 учители, 1 образователен експерт, 3 образователни и 3 здравни медиатори.  

1 2

Подобни статии

Top