Изграждат втори паркинг към историческата Асенова крепост

Нов паркинг с 15  места ще бъде изграден към паметника Асенова крепост.

Второто място за паркиране  ще бъде разположено под  самата историческа крепост в зоната на чешмата и ще бъде специално  пригодено за спиране на автобуси. Заради пресечения терен и стеснения на места асфалтов път качването им до самата крепост е изключително трудно и дори опасно.

Новото съоръжение ще може да се използва  не само за спиране, но и за обръщало на автобусите, обясни Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм“. По думите му така ще може да се улесни пък  достъпът на автомобили до самата Асенова крепост.

Изграждането на обекта ще бъде с помощта на община Асеновград и е заложено в  годишната програма на ОП „Туризъм“. Предстои мястото да бъде разширено, а местата за сядане преместени.  “ Паралелно с паркинга ще се изградят алея за отдих и нови пешеходни подходи, които ще осигурят достъп до съоръжението“.

Приоритетно тази година ще бъде асфалтиран и 600-метров участък по пътя за най-новия туристически обект в Общината- пещерата „Добростански бисер“. Отсечката се намира непосредствено от края на  село Добростан и е разбита.

Окаяното състояние на тази отбивка често спира туристите, затова рехабилитацията и е изключително наложителна“. От ОП „Туризъм“ се надяват ремонтът да бъде завършен до началото на месец май, когато пещерата ще заработи отново.

Очаква се тази година атрактивния подземен обект да бъде посетен от двойно повече туристи. Миналото лято „Добростански бисер“ е разгледана от близо 3 хиляди души.

 

Подобни статии

Top