Изхвърлиха Манчестър Сити за 2 сезона от Шампионската лига!

Вместо целувка за Свети Валентин, УЕФА наложи и глоба от 30 милиона евро на „гражданите“ за нарушаване на финансовия феърплей

Манчестър Сити е изхвърлен официално от Шампионската лига за следващите два сезона от УЕФА и е глобен с 30 милиона евро от централата, след като е допуснал за пореден път нарушение с Финансовия феърплей.

Тежестта на забраната от елитните състезания на УЕФА и размерът на глобата отразява колко сериозно органите за спазване на ФФП от УЕФА смятат, че „гражданите” са нарушили правилата и кодекса на УЕФА.

Сити бе признат за виновен от Клубния финансов контролен орган на УЕФА, че фалшиво завишавал приходите си от спонсорство, когато направи заявления за процеса на спазване на ФФП.

Изтеклите мейли са показали, че собственикът на Сити – шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян и управляващата му фамилия от Абу Даби, финансира с огромните 67,5 милиона паунда на година „гражданите” и академията на отбора, чрез фирмата Етихад, а останала част идва от собствената компания на шейх Мансур – Абу Даби Юнайтед Груп, съобщава Гонг.

УЕФА въведе ФФП през 2011-а година с цел да насърчи футболните клубове в цяла Европа да не превишават заплатите на играчите, ограничава размера на трансферните суми, за да могат последователно да се покриват загубите.

Спонсорствата, увеличавали приходите и следователно капиталът на клуба, според УЕФА са манипулотивни и по този начин от Ман Сити са измамили европейската клубна централа, която е отговорна за гаранцията при спазването на ФФП.

Подобни статии

Top