Изложба „Древната жена“ откриват в Етнографския музей в Пловдив

Бижута, изработени с техниката микромакраме показва Силвия Методиева

Древната жена е тиха, присъстваща. Тя е знание, съвкупност от житейска опитност, преживявания, осъзнавания. Тя е била дете и е отглеждала деца, люляла е на ръце, кърмила е. Била е момиче, тичало на воля из полята и горите, гонила облаците, писала любовни стихове, чакала любимия, и отново и отново повтаряла пиесата с нови лица, нови дрехи и ново осветление на сцената.

Ако е звук, тя е нежната приспивна майчина песен, болезнен вопъл на майката, загубила детето си, ясният вик стръвната преследвачака- ловджийка, страстните стонове под нежните ласки на любимия, възгласите на танцуващата около огъня, напевите на момите по седенките и тъй нататък и тъй нататък.

Звукът на вечността, морните ръце, благия поглед, похотливата походка, игривата снага, моминския трепет.

Изложбата “Древната жена” е изживяване на личния допир на авторката с нейната древна същност, когато утихнала в своето ръкоделие успява да чуе ехото на прадедите си. Съсредоточаването в детайла изважда на показ иначе притаените образи и срещата с тях е знаменателна.

Изложбата представлява двадесет комплекта микромакраме бижутерия, придружена от авторорски аудио фон – напеви и песнопения и видео, показващо детайлно техниката на изработване на бижутата, както и вдъхновенията и метаморфозите на авторката по време на творческия процес.

За техниката :

Микромакраме е ювелирно изкуство за изработка на бижутерия, декоративни предмети, животни цветя и т.н. Макрамето е вид ръкоделие, в което възелът изпълнява не само функционалната роля да съедини две нишки /конци/ или канапи, а и декоративна роля.

Техниката на микромакрамето е същата като на нормалното макраме, но в умален мащаб. Използват се восъчни конци с дебелина 0.5- 1 мм, полускъпоценни камъни и мъниста.

Продължителността на изработка на едно бижу, в зависимост от сложността му, може да отнеме от 2-3 часа до няколко дни.

За авторката:

Силвия Методиева е личност с многостранни интереси. Оперна и джаз певица, приложник – файбър артист, учител, в процес на обучение за психодрама терапевт и семеен консултант. Реализираща самостоятелни проекти , комбиниращи разностранните и интереси.

Приложните занаяти са постоянен спътник в търсенията й. Те допринасят за необходимото време на съзерцание и вглъбеност. Материята, с която се свързва органично е нишката – конец, прежда. Започва с гобленарство.Изпълнява десетина гоблена, след което нуждата от креативност я води до плетенето . Там навлиза в дълбочина, запознавайки се с множество техники от целия свят. Научава се да оразмерява и изписва инструкциите за дизайните, които създава. Развива свой онлайн магазин за продажба на дизайни на плетива.

Микромакраме е последната й любов, която, както всички останали се появява ненадейно в живота й и оставя трайна следа. За първи път, именно с това изкуство, решава да излага свои произведения. “Древната жена” е втората от три изложби, които ще посвети на това изкуство.

Изложбата ще бъде открита с чаша вино и кратка музикална програма, със специалното участие на сопраното Евгения Ралчева. Откриването ще бъде тази вечер –  17-ти март, от 18.30 ч.

Подобни статии

Top