Изложба „Фрагменти от пейзажа“ на Петър Чучулигов и Полина Тодорова-Станчева

Ще бъдат представени 30 живописни творби, вдъхновени от интересни природни места и красиви гледки

Изложба „Фрагменти от пейзажа” на пловдивските художници Петър Чучулигов и Полина Тодорова – Станчева ще се открие на от 17:30 ч. в Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков”, град Пещера. Събитието е организирано от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив и е резултат от съвместното сътрудничество между училището и галерията в Пещера. Авторите са преподаватели в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

Петър Чучулигов преподава по специалните предмети „Рекламна графика” и „Рисуване”, а Полина Тодорова-Станчева обучава гимназистите по учебната дисциплина „Живопис”.

В експозицията ще бъдат представени 30 живописни творби, вдъхновени от интересни природни места и красиви гледки. Авторите рисуват в различни индивидуални стилове, а обединяващия елемент в изложбата е темата пейзаж. Публиката ще види фрагменти и части от пространството, претворени през художествения поглед на Петър Чучулигов и Полина Тодорова-Станчева.

Полина Тодорова-Станчева представя творби, в които реалистични пейзажни сюжети се преплитат с фантастични и приказни елементи. Картините са характерни с декоративно обобщаване на форми и цветове. Художничката рисува с маслени и акварелни бои в контрастни живописни гами, в които присъства съпоставяне на светло и тъмно, топло и студено.

Полина Тодорова-Станчева рисува в сферата на живописта и графиката. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в групови експозиции в България и чужбина.

Автор е на две стихосбирки – „Заключен кислород“, 1995 г. и „Пространства“, 2003 г.

Петър Чучулигов показва реалистични пейзажи, които се отличават с богати цветови съчетания и сякаш са нарисувани на един дъх. Зрителят може да усети величието на природата чрез художественото внушение за движенията на облаците, вятъра, водата и растенията. Главен акцент имат проявленията на светлината и сянката и отраженията им върху заобикалящия ни свят. Произведенията са създадени в техниките на маслените, акрилни и акварелни бои.

Петър Чучулигов работи в областите на графичния дизайн, живописта, графиката и илюстрацията. Създател е на пощенски марки и карти. Носител е на награди от престижни

конкурси за плакат. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и артистични събития в страната и чужбина

Подобни статии

Top