Изложба „По пътя“ организират етнолозите от Пловдивския университет

Експозицията представя изследване за каракачаните

Изложбата „ПО ПЪТЯ“ ще бъде открита днес (5 ноември, понеделник) от 17.30 ч. в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф № 16, етаж 3) в Тютюневия град. Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Етнолозите са работили по проект CU TENDA – ИСТОРИИ, ОБРАЗИ И ЗВУЦИ В ДВИЖЕНИЕ („Живата памет на Югоизточна Европа“), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС.

Авторите на изложбата – Красимира Кръстанова, декан на ФИФ, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и Северна Гърция.

Изложбата представя наследството на каракачаните,

което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура.

Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си. Пътят препраща към реалното движение в пространството и паметта за културни знания и умения за обитаване на планината, за изграждане на жилища и отглеждане на животни, за приготвянето на храна и изработването на дрехи и тъкани.

1 2

Подобни статии

Top