Изложба показва 100 години полски дизайн в Пловдив

100 обекта от стъкло, порцелан, детски играчки и мебели разказват за 100-годишната традиция на поляците в обзавеждането и интериора

Постиженията на съвременната полска графика и традициите на полската илюстративна школа последните 100 години ще могат да се видят за пръв път в България в изложба.

„АБВ на полския дизайн“ ще бъде открита на 21 юни от 18.00 часа в СКЛАД, като акцент в програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата.

Изложбата се състои от 100 предмета, 100 изображения и 100 разказа на 25 съвременни полски дизайнери. Посвещава се на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

 

Организирана е съвместно между Полски институт, София, Институт „Адам Мицкевич“ във Варшава и Фондация „Пловдив 2019“.

Групата от представените визуални артисти в изложбата включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и от по-младото и средното поколение, отличени с награди по цял свят.

Голяма част от артистите са художници на детски книги.

Освен мебели, стъкло и порцелан, традиционно свързвани с дизайна, сред стоте експоната са включени по-малко видими неща, като шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, безмоторен самолет, скутер, дори най-вкусния полски сладкиш – „Птиче мляко“ и каучуковия кръг на популярната игра „Ринго“.

В изложбата съвременният полски дизайн е в компанията на предмети, считани вече за класически, също  уникати, обособили се като отделни произведения на изкуството и прототипи, никога не влезли в производство.

Представени са и популярни предмети, използвани в ежедневието от поляците през последните 100 години.

Куратор на изложбата е полската журналистка и интериорен обучител Ева Соларж. Тя подрежда експонатите в хронологичен ред, който показва как определени теми и форми се появяват неизменно в хода на стогодишния период от историята на полския дизайн.

Експозицията е насочена към широка публика, включително и към най-младите.

Тя ще остане в Пловдив отворена за посетители до 28 юли.

Top