Изложба показва ежедневието на българските жени

В Пловдив е последната спирка на пътуващата експозиция на фондация „Джендър алтернативи“

Изложба „Жените в градските и селските райони – поглед върху тяхната роля в обществото“ ще бъде открита тази вечер в Народно читалище „Алеко Константинов – 1954“. Организатори са фондация „Джендър алтернативи“ и НЧ „Алеко Константинов – 1954“.

Експозицията, която се открива в 18.00 ч. е част от културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и съфинансиран от ОФ „Пловдив 2019“ – Програма „Читалища“.

Това е и последната спирка на инициативата. Тя ще бъде изложена в читалището до средата на март 2019г.

Проектът „Жените в градските и селските райони“ организира пътуваща изложба в пет региона на България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Изложбата визуализира ежедневието на българските жени, популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото.

Проектът цели да създаде алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни жени и с увреждания, но и ще запечата и изявени лидерки, които променят своите общности. Той ще даде гласност на индивидуалния опит и преживявания на жените-участнички в изложбата по обществено значими теми като „образование“, „работа“, „култура“, „семейство“.

Изложбата се осъществява в партньорство с пет читалища в петте региона на България – това са НЧ „Алеко Константинов–1954“ – гр.Пловдив, НЧ „Марица-2008“- с.Райново, НЧ „Орфееви гори-1870“ – гр. Смолян, НЧ „Юмер Лютфи 1993“ – гр. Кърджали, НЧ „Възраждане-1926“ – с. Карабунар. Чрез включването на значителния брой читалища, местните общности имат свободен достъп до културно съдържание, вдъхновено именно от представителки на тези общности и области.

Подобни статии

Top