Изложба показва изгубения остров на Пловдив

Фотографиите, които ще бъдат представени, показват преобърнатото съотношение природа – култура

Изложба „Терминал“, представяща остров Адата през въздействието му върху няколко човешки лица, ще бъде открита от 18 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16.

Фотографиите, които ще бъдат представени, показват преобърнатото съотношение природа – култура. Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и може да бъде разгледана от 20 октомври до 3 ноември, от 11:00 ч. до 19:00 ч.

Природата е станала петънце на картата и изгубеният остров на Пловдив Адата почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града.

Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина.

В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало.

Ние не можем да знаем какъв е остров Адата сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас.

Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен. Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети?

Top