Изложба разказва за събитията през 1968 година в Прага

Изложбата е експонирана във фоайето на НБ „Иван Вазов“

Изложба за събитията през 1968 година в Прага представят от днес до края на април Литературният фестивал „Пловдив чете“ и Народна библиотека „Иван Вазов“ в партньорство с Чешкия център и Посолствата на Чешката и Словашка република в София. Експозицията е по първата политически ангажирана графична новела у нас „На конци. 1968. Една действителна история“ и може да се разгледа във фоайето на библиотеката от днес до края на месеца.

Самата книга ще бъде представена официално идната сряда, 20 април, в конферентната зала с участието на нейния автор Веселин Праматаров и историка Александър Димитров – герой от гпроизведението и свидетел на историческите събития от края на 60-те години на миналия век.

Новелата разказва за него и още двама български студенти  от това време – Едуард Генов и Валентин Радев. Тримата написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия в пражките събития с текст: “Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!”. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име “марионетките” те са изключени от Университета, арестувани и осъдени. Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

„Комиксът е насочен към съвременния българин… накрая поантата, епилогът е за нишките, които ни движат. Мотивите, които ни карат да вършим неща“, обяснява в асванс Веселин Праматаров.

Подобни статии

Top