Изложба разказва за живота на българина, който допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма

Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ организират документална изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.

Изложбата ще се открие  в 16 часа в Дома на културата „Борис Христов“ , фоайе на ет.2  и ще бъде експонирана до 03.03.2019 г. Събитието се осъществява със съдействието на Община Пловдив.

Фондацията „Визия за научен и технологичен растеж“ прехвърли негови документи от Университета Синсинати, САЩ в Държавна агенция „Архиви“, и работи по създаване на фонд за стипендии за студенти на негово име и организиране на курсове за STEAM.

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма, който допринася за провеждането на първия космически полет на хора до Луната, участвайки съществено в разработването на ракетите „Сатурн“.

Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика.

1 2

Подобни статии

Top