Изложба „Със сабя френгия, с пушка бойлия…“ в РИМ -Пловдив

Пловдив е един от най-големите занаятчийски центрове през епохата на Възраждането

Изложбата ще бъде открита на 13 септември 2019 г. от 18.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив. Нейното откриване съвпада с НОЩ Пловдив (13-15.09.2019)  – емблематичното за град Пловдив събитие.

Темата не е случайно избрана. Пловдив е един от най-големите занаятчийски центрове през епохата на Възраждането, който е прочут и със занаяти като тюфекчийство (пушкарство), бучакчийство (ножарство), абаджийство, и др. Все дейности свързани пряко с войската и нуждите на империята.

Във фонда на РЕМ – Пловдив се съхраняват старинни оръжия, които са истински произведения на изкуството и гордост за занаята. В експозицията са включени богато украсени пищови и пушки кремъклии – бойлии, шишанета, арнаутки, както и различни видове хладни оръжия – ятаган, килидж, шамшир и сабя.

Оръжейният занаят е популярен и дълговечен по нашите земи, въпреки, че след Гръцката завера (1821 г.) султанът забранява да се работи от „раята“. Производството не прекъсва, а само става анонимно за българските майстори.

Сред атрактивните експонати на РЕМ – Пловдив е двуцевна ловна пушка и снаражението ѝ, изработена от известния чешки майстор А. В. Лебед (Прага), 1850 г.

1 2

Подобни статии

Top