Изложба - скулптура & фотография "Паралелни светове" в галерия "Артистика" в Пловдив - DC news

Изложба – скулптура & фотография „Паралелни светове“ в галерия „Артистика“ в Пловдив

Никола Колев и Доротея Комитска показват свои творби в съвместна изложба

Никола Колев гостува в Пловдив с нови произведения и част от експозицията „Паралелни светове“, последно изложена в Регионален исторически музей София, а атмосферата ще допълни Доротея Комитска със специална селекция фотографии

Галерия Артистика има удоволствоето да представи един дългоочакван съвместен проект на Никола Колев и Доротея Комитска. Скулпторът Никола Колев е подбрал, както няколко свои емблематични произведения – като внушителния шах с плот 100/100 см и бронзови фигури, така и нови произведения, които посетителите на галерия „Артистика“ ще имат честта да видят първи. Доротея Комитска също е подготвола нестандартни фотографии, с които да развълнува посетителите. Сред тях има и такива, които са завършени с истинска рамка от прозорец.

Откриването ще бъде истински вълнуващо преживяване, завършено изящно с изпълнение на струнно дуо-Йоанна-Мария Тодорова (виолончело) и Венда Димитрова-Беспалова (цигулка), от музикална формация “КвартетЪТ”. Заповядайте на 19.10.2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Никола Колев

Роден и отраснал в Габрово, завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства в гр. Трявна през 1982 г., специалност – дърворезба, при професор Антон Дончев, с когото има честта да си взаимодейства и в последващото обучение в Националната Художествена Академия в София. Заедно с професор Божидар Казарев, преподавател по моделиране, те формират пластичния изказ и творчески мироглед на Никола Колев. Завършва специалност дървопластика – магистър – през 1991 г.

Своята голяма любов – металопластиката, среща в ателието на утвърдения скулптор Петьо Александров (един от авторите на 30-метровата фигура на Мадоната с младенеца в гр. Хасково), където работи заедно с него в годините 1989 – 1991. Там се ражда и първата му творба, изпълнена в метал – бронзов шах, с впечатляващия за този период размер 100/100 см плот, която бележи пътя му в това красиво, но нелеко изкуство. От 1991 г. е член на Съюза на българските художници.

Доротея Комитска

Родена на 8.11.1963 година в град Габрово. Завършва интериорен дизайн в училище по изкуствата в гр. Трявна. След това фотография и полиграфия в София. Специализира Издателски системи и системи за компютърен дизайн в Център за следдипломна квалификация при ТУ-Габрово.

Талантът на художника и теоретичните познания, водят до създаване през 2003 година на собствена фирма за реклама , фотография, графичен и уеб дизайн. Оттогава компанията, наречена „АртКом“, изпълнява успешно много рекламни проекти за известни български и чуждестранни фирми , работещи в различни отрасли – тъкани и облекла, бижутерия , медицина, хотелиерство, инфраструктурно строителство и т.н.

Реализирайки се в бизнес средата Доротея не спира да се занимава и с некомерсиално изкуство. Със собствен стил и уникална гледна точка тя създава творби, които излизат от общоприетите рамки, докосват дълбоки нива на човешката душа и водят зрителя до неоткрити места. Творческо признание получава на много изложби и конкурси.

Заповядайте на вернисаж в сряда, 19.10.2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков). Допълнителна информация за галерията можете да намерите на https://www.artistica.bg.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Подобни статии

Top