Изложба "Тримата Големи" откриват в Старинно училище "Св. Георги" в Асеновград - DC news

Изложба „Тримата Големи“ откриват в Старинно училище „Св. Георги“ в Асеновград

Експозицията е посветена на художниците Георги Ковачев, Иван Кирков и Коста Форев

Изложба „Тримата Големи“ ще бъде открита днес – 11.05.22 г. (сряда) от 18:00 ч. в Старинно училище „Свети Георги” в Асеновград.

Куратори са уредникът Мина Христемова и художничката и изкуствовед Вихра Григорова.

През настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници – Георги Ковачев (1902 г. – 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. – 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. – 1993 г.). Творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград.

Организираната от Историческия музей по този повод изложба „Тримата Големи” дава възможност на ценителите на изкуството отново да се докоснат до артистичния им свят. Целта е да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби. Всичко това ще стане факт със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали.

В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев.

За осъществяване на идеята от решаващо значение бе и съдействието на НЧ „Родолюбие” и община Асеновград.

Изложбата „Тримата Големи” ще бъде представена от изкуствоведа Вихра Григорова в залите на Старинно училище „Свети Георги” и ще може да бъде разгледана до 31.08.2022 г.

Подобни статии

Top