Изложба в памет на Джовани и Стефано Поповски в Пловдивския културен институт - DC news

Изложба в памет на Джовани и Стефано Поповски в Пловдивския културен институт

Нина Поповска-Пишинова и маестро Мичо Димитров представят свои творби

Нина Поповска-Пишинова и маестро Мичо Димитров представят свои творби в съвместната изложба „Посвещение“ в памет на известните пловдивски художници Джовани и Стефано Поповски. Платната са вдъхновени от любовта и срещите им с таланта на баща и син, оставили трайна следа в изкуството и сърцата на колеги, приятели и любители.

Нина Поповска – Пишинова е близка родственичка на Джовани и Стефано Поповски и наследничка на известния род Поповски от град Смолян, кв. Райково. Тя е съхранила традициите на рода, защото е родена и живяла от дете в дом, построен от богатия търговец на хаби/вълнени платове/ с Гърция -Иван Поповски в далечните години на 19 и 20 век. В този дом са съхранени за поколенията изключителни шедьоври на красота и традиции във вътрешното пространство с резбованите тавани и мусандри/ долапи, рисунък с трайни цветове по стените и красиво оформление на стълбища, калдъръмени дворове и външна архитектура.

Красотата и традициите, предадени в наследство от Поповския род, на която от дете е била свидетел Нина Поповска – Пишинова следва да бъде продължена.

Посвещава изложбата на своите близки Иван / Джовани/  и Стефано Поповски, подали ръка по пътя на израстването й като творец и художник.

Големият български цигулар Мичо Димитров носи изкуството в душата си и вече повече от 50 години владее големите сцени по света и у нас. Гастролирал е в Англия, Холандия, Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария  и др.

От ранна детска възраст  учи рисуване при Иван Поповски. След дълго прекъсване отново започва да рисува през март 2012 г. Има над 200 творби и 16 самостоятелни изложби. През септември 2020 маестро Мичо Димитров представи  в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт своя самостоятелна изложба „Китайски импресии“, която бе уважена лично от Стефано Поповски.

Изложбата се открива от 18:00 часа днес, 17 септември. Куратор е Илиян Колев.

Подобни статии

Top