Изложба в Пловдив представя достиженията на българската космонавтика

Експозиция показва модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма.

Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив.

Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства – Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж).

Изложбата е част от проекта КОСМОДРУМ, най-обширното изследване на космическа история и култура в България, и се реализира като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Разделена е на две части – бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война.

Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика – истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото.

Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящето и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.

В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в  процесите на времето.

Фокус на „2019, година от бъдещето…“ е градът, като символ на модерност. В специална секция, посветена на Пловдив, ще бъдат показани експонати, осмислящи двойствената идентичност на Пловдив като античен и същевременно модерен град.

Съпътстващата програма по време на изложбата включва серия лекции, среща с космонавти и учени, филмови прожекции и няколко акции за намеса в градска среда, свързани със символите на ретро бъдещето в Пловдив.

1 2

Подобни статии

Top