Изложбата "Романтика от кутията за спомени" гостува в Исторически музей - Асеновград - DC news

Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ гостува в Исторически музей – Асеновград

Изложбата на Пловдивския етнографски музей ще бъде открита този следобед в 17:30 ч.

Гостуваща изложба „Романтика от кутията за спомени“ от Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита този следобед от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей – Асеновград.

Куратори на изложбата са Росица Бикова, Лора Христозова и д-р Биляна Попова.

В експозицията са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други.

В първите години след Освобождението в средите на пловдивския елит навлизат две почти непознати форми на съвместни обществено организирани забави и увеселения: балът и танцувалната вечеринка. Елитът на града се събира на балове и вечеринки, които се превръщат в истински парад на елегантност и мода. Танците започват късно вечерта и траят чак до зори. Първите балове започват да се устройват с успех от руските военни представители в Пловдив, които се ползвали с широка „обществена ангажираност”. Почти едновременно с бала, в Пловдив се разпространява и танцувалната вечеринка. Ако балът е типична забава за елита, то вечеринката добива популярност сред широките маси.

Материалното изражение на сватбата са даровете. Те се правят от първия миг, в който се разбере, че годежът и сватбата ще се случат. Всяка от многобройните срещи между бъдещите роднини се съпровожда с някакви дарове. В стария Пловдив сватбите били шумни, пищни и бляскави, като понякога продължавали по цяла седмица. Обстановката на приповдигнатост, веселие, демонстративност и зрелищност идва да покаже, че това е най-чаканият миг в живота на човека и е важно всичко да се изпълни по най-скъпия начин. Схващането, че човек веднъж се жени, дава простор за обмислени, но щедри харчове.

Подобни статии

Top