Изложбата „Завръщане“ в Етнографския музей в Пловдив

Една изложба на скулптора Борис Сариков

Регионалният етнографски музей представя изложбата „Завръщане“ с творби на скулптора Борис Сариков. Авторът е артист, чиито творби не могат да останат незабелязани. Причината е тяхната уникалност като съчетание от различни стилове, техники и материали.

Страстта си към изкуството той проявява в съвсем ранна възраст. Дървото е материалът, от който изработва първата си творба, после открива камъка, метала.

През годините се налага да сменя различни професии, но не спира да рисува и моделира. Открива бронза като материал най-близо до първоначалната идея в глина. Създава собствена бронзолеярна, за да постигне съвършено качество на отливките.

В началото на 90-те год. започва усилено да изучава едно мистериозно изкуство – тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като „Chasing & Reposes“.

През 2007 г. заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси свой уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му.

Неговите творби е трудно да бъдат описани и снимани. Те трябва да бъдат видени и почувствани на живо. Подобно на една неподвластна на времето категория – любовта например…

Някои от творбите му са собственост на белгийското кралско семейство, както и на много частни колекционери по света и в България.

Откриването е в 17.00 ч.

Подобни статии

Top