Измамник се представял за служител на ДАНС, завлякъл четирима с много пари

По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа 37-годишен мъж, привлечен като обвиняем за измама за 254 689 лева

Днес, 18 декември 2020 г., по искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.К., на 37 г., привлечен като обвиняем за това, че в периода от август  2019 г. до декември 2020 г., в градовете Пловдив, Пазарджик и София, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение  у четири лица и с това им причинил имотна вреда в размер на  общо 254 689 лева, и деецът се представял за длъжностно лице – служител на Държавната агенция за национална сигурност,  и причинената вреда е в големи размери – престъпление по чл. 210 ал. 1 т.1 т.5 вр. чл. 209 ал. 1  вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият бил в приятелски отношения с една от пострадалите – 21-годишна жена. Той я заблудил, че бил служител на ДАНС, като й показал документ, наподобяващ служебна карта. А.К. твърдял, че искал да живеят заедно и разкрил намеренията си през нея за свои бизнес проекти – да отвори фирма за бързи кредити и представителство на търговско дружество на негови партньори от чужбина. А.К. споделил пред жената, че като „държавен служител“ не можел да тегли кредити и тя трябвало да направи това, за да купят жилище и да вложат пари в бизнес начинанията. Обвиняемият заблудил още пострадалата, че имал достъп до банкова сметка с влог от няколко милиона лева, но за усвояването на тези пари трябвало да се внесат банкови гаранции. Той нямал възможност да направи това, защото не разполагал с тези средства.

По този начин той успял да заблуди пострадалата, а впоследствие други три лица, нейни близки приятели, да изтеглят банкови кредити и да му ги предоставят за реализиране на проектите за бизнес и внасяне на банковите гаранции. А.К. обещал, че като усвои огромната сума от милиони левове от банковия влог, до който „имал достъп“, щял да им възстанови напълно парите им.  Те му повярвали. Така 21-годишната пострадала му предоставила на няколко пъти общо 121 699 лева, от изтеглени кредити и пари, изпратени от майка й, която работела в чужбина. Другите трима пострадали изтеглили заеми за общо 132 990 лв.  и също му ги предали.  След като той не възстановил парите на четиримата и не реализирал нищо от замислените бизнес проекти,  бил подаден сигнал в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Незабавно били проведени оперативни – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от разследващи полицаи и полицейски служители в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, под надзора на Районна прокуратура – Пловдив, в резултат на които на 15 декември 2020 г.  А.К. е бил задържан в гр. Пловдив при получаване на 2 180 лева от пострадалата жена.  Разследването по случая продължава.

Определението на Районен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Пловдив.

Top