Измервателна станция следи количеството вода на река Въча

В реално време!

Измервателна станция на река Въча от днес осигурява в реално време публичен достъп  и информация  за количеството вода в коритото в реално време от днес, съобщиха от Областна управа. Апаратурата е осигурена със съдействието на областния управител Дани Каназирева въз основа на договор за техническа помощ между НЕК ЕАД, предприятие ВЕЦ и НИМХ. Целта е осигуряване ежечасно на обществен достъп до реалното, водно количество в коритото на р. Въча, необходимо за нормалното функциониране на водния обект.

С пускането на измервателната станция решаваме един път завинаги проблема с контрола, относно това, дали се изпуска като количества вода гарантираният екологичен минимум от 1,8 куб. метра в секунда, както надолу по реката, така и в по-горната част между измервателното устройство и язовир Кричим. Това е трябвало далеч в годините назад да се случи, защото много пъти не е осигуряван нормативно установения минимум вода и се е стигало до засушаване, а в някои случаи и до пълно изсъхване на участъци от реката. Благодаря на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за подкрепата, както и на ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология. Спазих обещанието си, както към неправителствените организации, така и към всички граждани, чиято кауза е опазване на рибните ресурси и околната среда, коментира Дани Каназирева. По думите й реализация на идеята се е забавила поради епидемията от К-19, но крайният резултат е налице.

Тази идея е втората стъпка от договорените още през пролетта мерки и трайно ще реши проблема с осигуряване на минимални екологични водни количества в реката, които да се изпускат постоянно и целогодишно и при спиране на ВЕЦ-те, допълни тя.

На откриването на измервателното съоръжение присъстваха областният управител Дани Каназирева, управителят на НЕК ЕАД – Предприятие „ВЕЦ“ – Пловдив  Георги Беловодски, Иван Фъндъков-началник на регионална служба към Националния институт по метеорология и хидрология, кметът на община Кричим Атанас Калчев и представители на сдруженията  „Олимпик 2002“ и „Балканка“.

Графиките и данните от измервателната станция  могат да се следят в реално време на сайта на НИМХ и на страницата на Областна администрация, които ще бъдат публикувани до края на деня.

Подобни статии

Top