Изненадата продължава и при вота за съветници: Съюз за Пловдив първа опозиционна сила!

ГЕРБ водят с почти двоен резултат и вероятно ще запазят бройката си в местния парламент

„Съюз за Пловдив“ изненада коментатори и социолози с втори резултат не само при кандидатите за кметове, но и при вота за общински съветници. Това сочат данните към 19.00 ч. на поне две от социологическите агенции със свои екзитполове в града под тепетата.

Според данни от екзит пола на „Галъп Интернешънъл“ към 19 часа ГЕРБ убедително води с преднина от 30,9%, а на второ място е Съюз за Пловдив със 17,3 на сто от вота на избирателите. Трети остават коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) с 9,9%, а на четвърто място е БСП с 8,4%. Шансове за съветници имат още „Кауза Пловдив“ със 7,6% и Демократична България със 7,1%. Съветници в следващия ОБщински съвет може да имат също БЗС „Александър Стамболийски“, които събират 5,3% от вота на пловдивчани.

Още една изненада поднасят избирателите спрямо ДПС, които събират едва 2,1% – пренебрежимо малко, в сравнение с предишни години.

В екзит пола на социологическата агенция „Тренд“ пък гласовете за общински съветници се разпределят по подобен начин – ГЕРБ – 30,4%, БСП – 8,1%, Коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) – 9,8%, „Съюз за Пловдив“ – 15,6%, „Кауза Пловдив“ 7,7%.

Подобни статии

Top