Изобретиха самосмазващ се презерватив

Направен е с помощ от Бил Гейтс, издържа до 16 минути

На кой път сваляте презерватива, се питат потребителите в популярен женски сайт. Дамите се вълнуват кога е нормално да престанат да употребяват кондом, след като  влязат в сериозна връзка или брак. Повечето  споделят,  че го правят, когато се опознаят и вече си имат доверие с партньора. Някои откровено си казват, че “мразят тези гуми” и въобще не ги слагат, защото са от старото поколение.

Има единици, които въпреки много години съвместно съжителстване продължават да правят секс  с половинката си само с презерватив, с изключение на времето, когато са решили да имат деца. Други пък ги използват като сексиграчки, един вид разнообразие в монотонните семейни креватни забавления. Действат им възбуждащо заради мирис,  грапавини или закачливи форми. Мнозинството  грапавини или закачливи форми. Мнозинството особено на мъжете, и по тази причина се съгласяват те да отпаднат след 3-4 месеца връзка.

Проучванията

Такова е преобладаващото мнение и сред участвалите в проучване на голяма компания за презервативи. То показва, че 40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години са правили секс с повече от един партньор без кондом. 61 процента признават, че не мислят  как ще се предпазват до момента, в който не им се наложи.

Големият страх от СПИН сякаш остана в миналото,  макар все още да няма открита ваксина или лекарство срещу него. Според проучването 48% смятат, че никой т техните приятели не би се заразил с ХИВ и СПИН.

Опитите да се направи нещо иновативно продължават

Редица учени по света обаче не мислят така и продължават да правят опити за създаването на кондом от ново поколение, който да бъде  достатъчно привлекателен и да се използва масово. Преди дни стана ясно, че екип от Бостънския университет е успял да изобрети самосмазващ се презерватив, който остава хлъзгав по време на целия полов акт. Учените са измислили нов тип покритие върху латекса, което в контакт с течност действа като естествена смазка. При направените до момента тестове е установено, че то запазва хлъзгавината си до 1000 тласъка, приблизително 16 минути, въпреки че сексуалният контакт обикновено е наполовина по-кратък. За сравнение покритите с лубрикант кондоми спират  да са хлъзгави след около 600 движения.

“На пръв поглед между двата вида презервативи няма разлика. Даже новото покритие се усеща леко лепкаво, но когато влезе в контакт с вода или течност,  става хлъзгаво”, обяснява доктор Марк Гринстаф, ръководител на екипа, направил откритието. То е изработено от хидрофилни полимери, които са обработени с ултравиолетова светлина.

Новият презерватив е тестван до момента само от 33 мъже и жени.

За да е ясно дали може да започне производството му, трябва да бъде подложен на по-сериозни клинични изпитания в началото на следващата година.

1 2

Подобни статии

Top