Изоставеното в Пловдив бебе ще бъде предадено на приемни родители

Засега бебето остава в УМБАЛ „Св. Георги“

Изоставеното бебе, което беше намерено на паркинг на ул. “Д-р Никола Ковачев” в Пловдив (пресечка на бул. „Васил Априлов“, в близост до ДГ „Зора“) остава в Детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“, докато се уточни каква мярка за закрила ще предприеме спрямо него Общинската дирекция за социално подпомагане. Това съобщи директорката Надя Танева пред журналисти днес.

Ако родителите на детето не бъдат открити от полицията, то ще бъде предадено на приемни родители. Ако родителите станат известни обаче, ще провери какъв е разширеният семеен кръг, посочи Танева.

„Всичко зависи от това, кои са родителите. Ако не ги открием, на детето ще му бъде издаден акт за раждане, то ще бъде настанено в приемно семейство и след това ще бъде включено в списъка за осиновяване“, обясни шефката на социалната дирекция. По думите ѝ в момента се работи да бъде осигурено приемно семейство в пловдивския район „Централен“. Ако това не е възможно, бебето ще бъде настанено в най-близката област до Пловдив, за да продължат социалните служители работата с него.

Танева допълни, че според лекарите и социалните работници детето е здраво, нормално развито, добре облечено и добре гледано досега.

Припомняме, че то бе открито от случайни минувачи между две коли на паркинга, който се оказа собственост на БДЖ. До него е имало оставено шише с мляко, съобщиха от полицията вчера.

Намериха изоставено бебе на паркинг в центъра на Пловдив, търсят майка му

Според шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков, полицията преглежда записите на камерите за видеонаблюдение в района, за да се установи кой е изоставил детето.

Ще бъдат разпитани и всички, от които може да се придобие информация за бебето – клошарите, които често спят на паркинга и др. Засега полицията все още не е установила кои са родителите на момченцето.

По случая е образувано досъдебно производство.

На тел. 032/932-002 в дежурната част на Второ РУ – Пловдив се приемат сигнали от хората, които могат да съдействат на полицията по случая.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top