Изпълкомът на БФС прие оставката на Ясен Петров - DC news

Изпълкомът на БФС прие оставката на Ясен Петров

Предложенията за негов наследник ще бъдат обсъждани на следващото заседание, ето кога започва новия сезон, програмата е съобразена с Мондиала в Катар

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз официално прие оставката на националния селекционер Ясен Петров и помощниците му и утвърди Георги Иванов за временен наставник в предстоящите два мача от Лигата на нациите. На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор на България.

Ясен Петров подаде оставка след унизителната загуба от Грузия с 2:5 в Разград в неделя. Временният наставник на „лъвовете“ Георги Иванов-Гонзо ще дебютира начело на тима още в четвъртък при гостуването на Гибралтар, а в неделя за България предстои и визита на Грузия.

На днешното си заседание Изпълкомът също така прие проектите на нормативните документи за сезон 2022/2023 г., в това число Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник. Гласувани бяха листите на делегатите и съдийските наблюдатели за сезон 2022/2023 г., както и промените в съставите на постоянните комисии към БФС. По предложение на председателя на СК Виктор Кашай, нарядите на съдиите в Първа професионална лига ще се определят лично от него, заместник-председателят Георги Ринг ще носи отговорност за VAR-назначенията, Георги Йорданов – за реферите във Втора професионална лига, а Костадин Гергинов – за съдийските наблюдатели. Увеличени бяха и съдийските такси, като главният съдия в ППЛ ще получава по 1300 лв., асистентите му по 950 лв., а VAR арбитърът – 650 лв. на мач.

Членовете на ИК бяха запознати с проекта за спортен календар за предстоящия сезон, съобразен с провеждането на Световното първенство в Катар. След продължителни консултации с клубовете се взе решение надпреварата в ППЛ да стартира в уикенда 8-11 юли, а във ВПЛ – 15-18 юли. Есенният дял на професионалния ни футбол ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за Купата на България. Шампионатите в ППЛ и ВПЛ ще се подновят в уикенда 10-13 февруари 2023 г. и ще завърши между 2 и 5 юни. Баражите и в двете дивизии ще се проведат между 8 и 11 юни.

По лична инициатива на президента Борислав Михайлов бе прието предложението за сформиране на Обществен съвет с участието на заслужили футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др., които ще бъдат поканени с цел подпомагане дейността на президента и Изпълнителния комитет.

Подобни статии

Top