Изписаха пловдивчанка след 14 дни в Интензивно отделение  - DC news

Изписаха пловдивчанка след 14 дни в Интензивно отделение 

Две седмици лекарите се опитвали да я спасят от кошмара на COVID-19

Пловдивчанка беше изписана от болница, след като две седмици лекарите се опитваха да я спасят.

“Специалистите от COVID отделението на УМБАЛ „Каспела” направиха и невъзможното, за да спасят жена ми. 14 дни се бориха за живота ѝ. Благодарен съм им от цялото си сърце и нямам думи да изразя признателността си към тях„, сподели Кирил Тошков, който заедно със съпругата си – Вилия, е преминал през кошмара COVID-19.

Двамата се заразили малко преди Коледните празници. При него заболяването протекло леко. Вилия обаче се чувствала много отпаднала. И въпреки че приемала предписаните от личния лекар медикаменти, продължавала да поддържа висока температура.

„На 29 декември си направихме тестове и на двамата бяха отрицателни”, разказва мъжът. Вечерта обаче Вилия започнала да изпитва затруднения с дишането. Вкъщи имали оксиметър и ѝ измерили сатурацията, която падала под 90. Затова отишли на преглед в УМБАЛ „Каспела”. Там жената е приета веднага. На следващия ден се влошила и е преведена в Интензивно отделение.

„Все едно са ни чакали там. От вратата ни посрещнаха – млади, усмихнати хора. В продължение на 13 дни се грижиха за нея и на 14-ия ми казаха, че тя вече се подобрява. Д-р Юри Спасов, началник на Отделението по анестезиология и реанимация, и целият му екип не само, че направиха всичко необходимо, за да я излекуват, но и на мен всеки ден ми даваха информация и ме успокояваха. Страхотни хора, кадърни, съпричастни към пациентите и към близките им. Невероятно обслужване”, казва развълнуван Кирил. И добавя, че не са платили и стотинка за лечението на Вилия.

Двамата със съпругата му нямат поставена ваксина срещу COVID-19. Той е имунизиран срещу сезонен грип, което, по думите му, е помогнало да изкара и коронавируса по-леко.

„Жена ми е на 56 години, без никакво заболяване през целия ѝ живот. Но всичко при нея се разви за часове. Няма лек и тежък вирус, просто всеки организъм се справя различно. Затова нека всички хора задължително да се ваксинират. Независимо дали имаме антитела, ние с жена ми ще се ваксинираме”, посочва мъжът.  Призовава и за спазване на противоепидемичните мерки – дистанция, носене на маска и дезинфекция. Тъй като именно заради подценяването им със съпругата му са се заразили.

И нека хората да не чакат. След втория ден, не спадне ли температурата, да търсят лекарска помощ. В болницата не е страшно, напротив – благодарение на тях жена ми е жива”, допълва Тошков.

Подобни статии

Top