Изплащат по-високите заплати на медицинските сестри още следващия месец

От 1 юни ще бъдат променени цените на някои клинични пътеки

Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората половина на годината, както и необходимите мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и достойно оценяване труда на медицинския персонал, бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов.

В нея участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителят на Сдружението на областните болници проф. д-р Тодор Черкезов, председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, както и директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов.

Участниците в срещата при премиера бяха единодушни, че една от ключовите мерки, договорени днес, е увеличението на клиничните пътеки, с приоритет върху детското и майчино здравеопазване.

Три са механизмите, по които ще бъдат подпомогнати лечебните заведения и ще бъде постигната по-справедлива оценка на труда на медицинските специалисти. Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване.

По тази линия ще бъдат подпомогнати лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ.

1 2

Подобни статии

Top