Изпращаме в последния му път Христо Марков

Той остави ярка следа в синята столица на България – Пловдив

Близки и приятели ще изпратят днес в последния му път народния представител от 7-то Велико народно събрание и 36-то Народно събрание Христо Марков. Опелото ще бъде от 11.00 часа на Рогошките гробища.

Христо Марков почина на 6 април. Той остави ярка следа в синята столица на България – Пловдив.

„Христо беше истински демократ, съхранил докрай в сърцето си идеите на СДС. Непримирим, когато защитаваше позициите си като депутат във Великото народно събрание и 36-то НС бе една от най-забележителните личности от зората на демокрацията“, написаха от пловдивската организация на СДС.

Роден в Ардино на 16 януари 1962 г., той е изразнал в село Торос, Ловешка област. Завършва гимназия в гр. Самоков, а през 1987 г. – Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 1992 до 2007 г. е председател на Сдружението на спортните клубове „Марица“ – Пловдив. От 1997 г. е председател на Областния партиен съвет на Демократическата партия, Пловдив. През 2007 г. е изключен от Демократическата партия.

Марков беше един от участниците в гладната стачка срещу приемането на Конституцията. Години наред издаваше политическия блог Toros.bg. Автор е на множество статии, студии и изследвания в периодичния печат. С негови дарения са издадени няколко книги на пловдивски автори (Здравко Попов, Здравко Гълъбов) и подпомогнато строителството на паметници в града.

За него президентът Петър Стоянов (1997-2002) казва: „Христо си отиде безсребреник! Беше като депутатите от Оборище, както ги описва Захари Стоянов.“

Поклон пред паметта му!

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top