Изпратиха 42-я български контингент в Афганистан

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави военнослужещите от 42-я български контингент за участие в мисия на НАТО

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов бе официален гост на тържественото изпращане на 42-я български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан, на 2 март в Карлово.

„Вие, уважаеми военнослужещи, сте неделима част от това, което се случва в нашия регион. За нас е важно – както днес сте всички тук, така и след шест месеца да ви посрещнем на площад „Васил Левски“, най-святото място за карловци! С душа и сърце изпълнявайте своята воинска мисия, с мисъл за Родината и за вашите семейства. Пожелавам на вашите командири да бъдат така загрижени за вас, както Апостола е бил загрижен за комитетските дейци…“, каза в приветствието си кметът на Карлово.

Д-р Кабаиванов подари икона на Света Богородица с Младенеца на полковник Павлин Велков – национален командир на 42-я контингент, с пожелание Божията майка да закриля военнослужещите.

На ритуала присъстваха народните представители от 44-то Народно събрание Борис Ячев, Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, кметове на населени места.

„Горд съм с подготовката, която проведе 42-ят български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Благодарен съм на командващия на Съвместното командване на силите за успешното прилагане на съюзните стандарти, на командира на Сухопътните войски и на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада за положения воински труд, проявената отговорност и дисциплина“, каза в приветствието си адмирал Емил Ефтимов.

Водосвет отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.

42-ят контингент е от 120 военнослужещи: Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери.

По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани с охраната на част от вътрешния периметър на летище „Баграм“, дежурства в базовия оперативен център и функции в щаба на мисията. Национален командир на 42-я контингент е полковник Павлин Велков, участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 година. Помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана – майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 Карлово, от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.

Подобни статии

Top