Изправят на съд Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе

Бащата на бебето Юсеин Мехмед също сяда на подсъдимата скамейка

Окръжна прокуратура – Кърджали внесе в съда обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост за катастрофата край кърджалийското село Загорско, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Обвинителният акт е внесен днес срещу бившия депутат и лидер на ДОСТ Лютви Местан и 33-годишния баща на детето Юсеин Ахмед. Обвинението срещу двамата е за независимо съпричиняване на катастрофата.

59-годишният Местан е обвинен в това, че на 14 април 2019 година на кръстовището на главен път  I-5 и пътя за с. Загорско при управление на „Фолксваген“ с пловдивска регистрация е нарушил правилата за движение, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил със знака СТОП и идващото по пътя с предимство БМВ, управлявано от Ахмед. В резултат на удара между двете коли е починало 6-месечното бебе.

Юсеин Ахмед пък е обвинен, че не се е движел възможно най-вдясно в платното за движение  не е намалил скоростта и, когато е възникнала опасност за движението не е спрял. Според обвинението Ахмед се движел със скорост  90 км/ч., която е била по-висока от посочената за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на бебето, което не е било с обезопасителни колани в кошчето си в колата.

Разпитани са 22-ма свидетели

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, обл. Кърджали, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването се е извършвало от екип следователи от ОСлО към ОП –Кърджали.

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Юсеин Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Лютви Местан – в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top