Изправят на съд петролния бос Емил Власов за пране на пари за над 2,7 млн. лв.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу него за данъчни престъпления и пране на пари

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 51-годишния петролен бос Емил Власов за това, че  в периода от месец октомври 2016 г. до 12.03.2018 г., в  Харманли, с. Капитан Андреево,  Бургас и в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представител на търговско дружество „МГМ – КА“ ЕООД, гр.Бургас, и в качеството си на пълномощник и на лице, осъществяващо фактически дейности и функции на данъчно задължено лице на търговско дружество „А.“ ЕООД, гр.Пловдив, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери 542 851 лева, като е извършил продажби на стоки – 1 099 726 литра дизелово гориво, на стойност 2 227 655 лв., без да издаде фактура и друг счетоводен документ, като не е било осъществено текущо счетоводство на извършените продажби на дизелово гориво и  е затаил истина в подадени данъчни декларации.

Удариха 4 бензиностанции, продавали нелегално гориво

Власов е предаден на съд и за това, че в периода от месец октомври 2015 г. до 21.11.2017 г., в Пловдив, Харманли,  и с. Капитан Андреево, при условията на продължавано престъпление, на неустановени дати в периода от месец октомври 2015 г. до 14.11.2017 г., в  Пловдив, Харманли,  Капитан Андреево, при условията на продължавано престъпление, сам е придобил и получил парична сума в общ размер на 2 743 052 лв., представляваща недеклариран и неосчетоводен приход от продажба на стоки – дизелово гориво, като преобразувал част от това имущество, а именно пари в размер на 1 533 077 лева в евро в размер на 783 850 евро, както и че в периода от 13.11.2017 г. до 15.11.2017 г., в гр. Пловдив, в съучастие като извършител с Вася Стоянова, като помагач, е държал имущество – парична сума в размер на 783 850 евро, с левова равностойност 1 533 077 лева, както и че на 21.11.2017 г., в  Харманли, в съучастие, като помагач със Стоянова, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети и по друг начин – предоставяне на бележка с изписан текст „М…, дай нещо кръгло на В.“, е получил имущество – парична сума в размер на 10 000 лв., за които имущества е знаел  към момента на получаването им, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – престъпление против данъчната система.

Съдът остави петролният бос в ареста

На съд е предадена и 44-годишната съучастничка на Власов Вася Стоянова

за това, че в периода от 13.11.2017  г. до 21.11.2017 г., в  Пловдив и Харманли,  при условията на продължавано престъпление, в периода от 13.11.2017 г. до 15.11.2017 г., в гр. Пловдив, в съучастие, като помагач с Власов, чрез  отстраняване на спънки, му е предоставила достъп  да ползва банков сейф в банка с филиал в Пловдив, като подписала нотариално заверено пълномощно и предоставила ключ за сейф, където е държала имущество – парична сума в размер на 783 850 евро, с левова равностойност 1 533 077 лева,

Стоянова ще отговаря и за това, че на 21.11.2017 г. в  Харманли,  в съучастие като извършител с Власов, който в случая е бил помагач, е получила имущество – парична сума в размер на 10 000 лв., за които имущества е знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – против данъчната система.

Припомняме, че Власов беше задържан при специализирана акция на прокуратурата и полицията на територията на Пловдив, Хасково и Бургас за пране на пари и укриване на данъци. При разследването, на територията на 4 бензиностанции – в Пловдив, Харманли и ГКПП „Капитан Андреево”, са били открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Установено е, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива, намерени са и големи суми пари.

В периода от октомври 2015 г. до 21.11.2017 г., Емил Власов е бил ангажиран с дейност по  „изпиране на пари”, придобити от прилагане на незаконни схеми, свързани с извършване на данъчни престъпления и нарушения при търговия с горива, включващи избягване плащането на ДДС и корпоративен данък.  Той се снабдявал с гориво без документи, впоследствие  добавял различни видове отпадъчни петролни продукти. Това „гориво” продавал от търговски обекти, находящи се в близост до митнически пунктове и граничната зона в България, като „ТИР – дизел” .

Петролен бос на съд за пране на пари и укриване на ДДС

Тези обекти Власов стопанисвал чрез няколко различни търговски дружества /собствени или контролирани от него/. Реализирал продажбите, без да издава фискални бонове и/или други първични счетоводни  документи, респективно без да се заплаща дължимите ДДС  и корпоративен данък от  търговски дружества, собственост или контролирани от него и така генерирал паричен ресурс в размер на 2 743 052 лв. В дейността си по съхранение на част от получените пари от незаконната дейност бил подпомогнат от обвиняемата Вася Стоянова.

По делото са извършени разпити на свидетели, изготвени са експертизи, иззети са веществени доказателства, документация и др. Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени Власов и Стоянова, са както следва – за извършено данъчно престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация на имущество, а за престъплението „изпиране на пари“ – от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание.

Подобни статии

Top