Изправят на съд шофьора, затрил две момчета край Кадиево при зверска катастрофа

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 20-годишния Пламен Маринашки

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 20-годишния Пламен Маринашки за това, че на 11 ноември 2020 г., на път  III – 375,  км 29 + 500 – Пещера – Пловдив, при управление на лек автомобил, марка БМВ, с пловдивска регистрация, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на на 16-годишния Тодор Бараков и 17-годишния Виктор Василев, както и средна и лека телесни повреди на 16-годишния Николай Лисков и 17-годишния Георги Недялков. Деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – марихуана.

На 11 ноември 2020 г., около 15,20 ч., след като бил употребил марихуана, Маринашки с управлявания от него лек автомобил, марка БМВ, тръгнал от гр. Стамболийски към гр. Пловдив. В автомобила пътували и пострадалите Тодор Бараков, Виктор Василев, Николай Лисков и Георги Недялков, които били негови приятели. На предната дясна седалка се намирал Лисков, зад водача бил седнал Георги Недялков, в средата – Виктор, а до него Тодор. На изхода за с. Кадиево, обл. Пловдив, шофьорът спрял за кратка почивка, след което всички продължили към гр. Пловдив.

Когато стигнали района на км 29+500 на пътя Пещера – Пловдив, Пламен управлявал автомобила с около 98 км/ч. През това време Николай гледал в телефоните си, а останалите разговаряли и се смеели. За кратко, шофьорът обърнал глава към задната седалка, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осевата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла.

Делото за зверската катастрофа край Кадиево – под специален надзор

Въпреки че се движел по прав участък Маринашки изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на задната част на колата, излязъл от очертанията на пътното платно и в областта на задна дясна врата се блъснал в крайпътно дърво. Автомобилът се установил на 7- 8 метра от дървото.

Преминаващи шофьори подали сигнал на тел. 112. На място пристигнал екип на Спешна помощ и полицейски служители. В резултат на пътнотранспортното произшествие починали Виктор Василев и Тодор Бараков, а на Николай Лисков и Георги Недялков били причинени съответно средна и лека телесна повреда.

Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила. Пламен Маринашки  е дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.

Близки на загинали момчета от Стамболийски искат постоянен арест за шофьора-убиец (ВИДЕО)

Маринашки е притежавал шофьорска книжка от 31 май 2019 г. Той не е осъждан.  Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2 000 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор, на основания чл. 69а, ал. 1 от НПК, е отнето  свидетелството му за управление.

Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е лишаване от свобода от 3 до 15  години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Подобни статии

Top