Изпробват сирените в Пловдив, Асеновград и областта

Сирените ще се задействат точно в 13.00 ч.

Днес, 1 април в 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението в Пловдив, Асеновград и областта. Ще бъдат изпробвани също сирените в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Смолян, Враца и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация. В тревогата ще участват и интегрираните към националната система локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия.

Припомняме, че системата се тества два пъти годишно,

в първия работен ден на месец април и на месец октомври в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Подобни статии

Top