Израелка с COVID-19 минала през Летище Пловдив

Жената не е идвала в Пловдив, няма опасност за пловдивчани

Двама израелци, болни от коронавирус, са били близо седмица на скипочивка у нас. Единият от тях си е тръгнал за Израел от летището в София, другият от летището в Пловдив.  Сред пътниците от Пловдив е била 30-годишна жена, израелски гражданин, която е кацнала на летище Пловдив на 4 март с още 16 души и се е отправила към ски курорта в Банско, съобщи за DCNEWS д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Пловдив.

Жената е отпътувала от страната ни на 9 март, поясни д-р Панайотова. По време на престоя си в България тя не е имала клинична симптоматика на заболяването. По време на престоя си тя е била здрава, защото е получила симптоми и оплаквания, когато се е завърнала от Израел.

„На Летище Пловдив има термокамера, полетите се следят чрез термокамерата от медицинско лице“, обясни д-р Панайотова и добави, че РЗИ е получило инфомацията от туроператорската фирма, чрез която са дошли у нас израелските граждани.

По време на 14-дневната карантина в Израел обаче се е оказало, че жената е болна. У нас тя е била здрава, посочи епидемиологът.

„Мерките, които сме взели, по отношение прекъсване на механизма на предаване на инфекцията се спазват стриктно. Персоналът на летището работи с лични предпазни средства. Никакъв риск за персонала на летището не отчитаме“, допълни д-р Панайотова.

Пред DCNEWS тя добави, че от летището израелката се е качила на автобус за Банско, а на тръгване, от автобуса от ски курорта, се е качила директно на самолета. „В Пловдив тя не е била, няма опасност за никой от пловдивчани“, подчерта шефката на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ.  „Ограничили сме риска на хората, които са били в контакт с нея. Те не са били изложени на риск, защото жената по време на престоя си е била здрава. Проби се взимат от човек, който има симптоми“, каза лекарката. Взети са три проби от хора, които са придружавали жената, резултатите се очакват днес.

Д-р Панайотова добави, че на летището термокамерата продължава да работи, термометрират се всички пътници от служители на РЗИ-Пловдив. По думите й от утре се спират всички полети от Летище Пловдив.

Според bTV посланикът на Израел е под доброволна карантина в дома си в момента, тъй като е имал контакт с израелските граждани.

Подобни статии

Top