Изселват катуна с роми до сладкарската фабрика в Кадиево (ВИДЕО)

Събарят незаконните постройки, в които ромите живеят в момента

Изселват ромите от Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика в района. Това стана ясно днес на пресконференция в Областна управа Пловдив. Според областният управител Дани Каназирева, не може собственикът на фабриката Николай Христозов, който е инвестирал милиони в нея и дава работа на 150 души от региона, да продължава да понася ситуацията, която крие риск не само за производството му, но и за самата фабрика.

Катун с роми до сладкарска фабрика в Кадиево, ходят по нужда в двора на фабриката

Припомняме, че до оградата на предприятието от години се е заселило многочленно ромско семейство. До края на миналата година ромите са живели в 11 колиби в района на фабриката, абсолютно незаконно, без всякакви хигиенни условия – баня и тоалетна. Нещо повече, те често използвали двора на фабриката, за да ходят там по голяма нужда.

След като на Богоявление ромите успели и да предизвикат пожар

в постройките, в които живеят, чашата на търпението на бизнесмена Николай Христозов преляла. Пет пожарни екипа дошли да гасят огъня в колибите, за да не се прехвърли върху фабриката, но от катуна останала само една постройка, в която няма подходящи условия за живот за многодетното семейство с 9 деца и внучета.

След проверка на място и среща с ръководството на община „Родопи“, областният управител Дани Каназирева обяви днес, че за помещенията, в които живеят ромите няма строителни книжа и те са там абсолютно незаконно. Заради това още днес ще бъде връчен констативен акт за незаконно строителство, както и заповед за премахване на незаконните постройки.

Също днес социалната дирекция в община „Родопи“ и общинското ръководство ще потърсят алтернативно място за преместване на ромското семейство. Ако те откажат, ще трябва да бъдат взети мерки за преместване на децата от мястото, тъй като за тях няма добри условия за живот там. МВР също са сезирани  по случая и ще извършат проверка кой живее в тези сгради и каква е регистрацията на хората там.

Каназирева е разговаряла също с пожарната и Гражданска защита, откъдето са обещали голям фургон с няколко стаи, за да бъдат настанени в него ромите. Предстои да се намери терен, където да бъде поставен фургонът.

При нас 20% от персонала са роми, многократно сме подпомагали с храни и сладкарска продукция от нашата фабрика това семейство, коментира собственикът Николай Христозов. Той посочи, че многократно досега са информирали кмета на община „Родопи“ за казуса, както и всички останали институции. Въпреки обещанията, никой досега не е взел мерки.

До месец и половина цялата документация по случая ще е готова и до края на март незаконните постройки трябва да бъдат премахнати, заключи Дани Каназирева.

Подобни статии

Top