Изслушаха Джокович, съдът ще обяви решението след полунощ българско време

Дотогава световният №1 е арестуван в имиграционния хотел в Мелбърн

Драмата около Новак Джокович продължава, но развръзката е все по-близо. Снощи във Федералния съд в Австралия се проведе първото изслушване на двете страни по спора около това дали световният №1 трябва да бъде депортиран от Австралия или решението за отнемане на визата му ще бъде отменено и той ще получи възможност да участва на Australian Open.

Заседанието продължи само 10 минути. Адвокатите на сръбския тенисист поискаха финалното решение да бъде взето от трима съдии, но представителите на австралийското правителство се противопоставиха.

Това бе причината съдия О’Калахън да отложи изслушването, за да разгледа искането на екипа на Джокович.

В крайна сметка той реши делото бъде разгледано в пълен съдийски състав. Трима съдии  – Джеймс Олсъп, Антъни Безанко и Девид О’Калагън ще решат съдбата на Новак Джокович и оставането му в Австралия.

Началото на онлайн-изслушването се очаква тази нощ около 01:00 часа българско време.

Дотогава Ноле е задържан в имиграционния хотел, с който бе и след пристигането си в Мелбърн, когато за първи път му бе отказан достъп до държавата. Тогава съдът отсъди в негова полза и го освободи. Световният №1 направи няколко тренировки на „Мелбърн Парк“, но лично имиграционният министър Алекс Хоук повторно анулира визата му.

Отношение по скандала взе и сръбският президент Александър Вучич.

„Съдебната система на Австралия „не значи нищо“, тъй като окончателните решения се взимат от изпълнителната власт въпреки решенията на съдебните власти“, заяви Вучич и посочи, че решението за анулирането на визата на Джокович е било приветствано лично от премиера Скот Морисън.

„Учуден съм от факта, че такива решения може да се взимат от органи на властта против законни решения на съдебните органи. Често ни четат лекции за върховенството на закона, а така вие ни показахте „как изглежда независимата правосъдна система и най-вече как изглежда нищо незначещото правосъдие“, каза Вучич.

„Нападенията и натискът върху Новак Джокович, който е сръбски гражданин, по неразбираеми за нас причини достигнаха такива размери, че се наложи аз да кажа какво мисля за това и какъв ще бъде отговорът ни към Австралия. Ако не искате да позволите на Джокович да победи за десети път на турнира в Мелбърн, защо веднага не ни казахте това? Защо издевателствате и мъчите не само него, но и семейството му и целия ни народ? Това Ви е нужно, за да победите на някакви си избори, за да се харесате на обществото ли“, запита сръбският президент.

„Ще се борим за Джокович. Можете да пишете стотици отвратителни материали за него, но той ще остане най-добрият тенисист на всички времена“, каза още Вучич.

Подобни статии

Top