Изтеглиха 893 131 лева от сметките на Община Пловдив заради гафове по Транспортния проект

За малко да се стигне до запор на сметките на общината

Община  Пловдив се размина на косъм със запора на банковите сметки, който щеше да бъде наложен заради нередностите по изпълнението на Транспортния проект, финансиран по ОП „Регионално развитие“, и в частност – по компонент за електронното таксуване в градския транспорт, пише „Марица“.

ТД НАП изтегли финансовата корекция в размер  893 131 лева от Община Пловдив. Те представляват 5% от одобрените разходи по проекта, който е на обща стойност близо 20 млн. лева с ДДС. Преди това  до късно вечерта кметът Здравко Димитров е водил разговор със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова за отсрочка, тъй като в края на годината се плащат много разходи от общинския бюджет и плащанията по санкцията сериозно ще затруднят градската хазна. Това съобщи самият кмет вчера пред журналисти.

Договорът за проекта е подписан през 2012 г.  Испанска фирма „Индра Системас“ трябваше да въведе електронната система до 10 февруари 2016 г., но и до днес тя не действа. В началото на своя мандат Здравко Димитров и неговият ресорен заместник Тодор Чонов внесоха документите по проекта в пловдивската прокуратура.

Здравко Димитров: ГЕРБ ще бъде градивна опозиция (ВИДЕО)

Санкцията е наложена от управляващия орган на МРРБ в резултат на проверка, извършена по сигнал, че парите по проекта са изплатени още преди да изтече срокът по договора, но системата така и не заработи.

В решението на МРРБ се посочва, че са установени нарушения, които се отнасят до липсата на добро финансово управление и компрометиране на целите на проекта. Община Пловдив опита да оспори санкцията в съда, но молбата на администрацията бе оставена без разглеждане.

Подобни статии

Top