Източиха с измама над 100 000 лева от двама души в Карловско (ВИДЕО) - DC news

Източиха с измама над 100 000 лева от двама души в Карловско (ВИДЕО)

Потърпевшите са сезирали полицията и ГДБОП

Само дни, след като полицията и прокуратурата в Пловдив оповестиха измамата с теглене на кредити между приятелски семейства от Стара Загора и Хисаря, излезе наяве нова, грандиозна измама, чрез която от фирмените сметки на двама мъже са източени общо 115 хиляди лева, съобщава ПБ Новинар. В продължение на час и половина от техните сметки са правени през 3 минути 23 превода по изипей карти на частни лица, които те не познават от по 5 хиляди лева. Тази сума е таванът, който може да се тегли от въпросните карти.

Карловецът Илия Кавръков има фирма за климатици. Доскоро не познава строителния предприемач от близкото село Розино Али Моллахалил. Това, което ги свързва и малко по-късно ги запознава е, че и на двамата от сметките са източени общо 115 хиляди лева, имат фирмени сметки в Райфайзен банк и ползват услугите на една и съща счетоводителка.

На 8 септември вечерта започва сагата. Илия Кавръков преглежда онлайн банкирането си и вижда, че от сметката му липсват 40 хиляди лева и са направени 8 превода от по 5 хиляди лева към физически лица, които изобщо не познавал. Звънял над 15 пъти на счетоводителката, било късно вечерта, тя не вдигнала и той отишъл в дома и. Жената приела всичко спокойно и казала, че освен него, има и друг клиент, който държи по-крупни суми във фирмената си сметка но отказала да му се обади, защото било късно. Разказала, че през деня за около 2 часа нямала телефон и се учудила какво става. Когато отишла в офис на А1 в Карлово, служителите и показали договор за дубликат на сим картата й, взета вероятно с фалшива лична карта на счетоводителката. Наше проучване показа, че пластината от дублираната сим карта е взета от офис на компанията от София. За това веднага картата на карловката е била спряна. След като обяснила, че няма молба от нея за дубликат, служителите спрели новата карта и възстановили действието на нейната. В този момент дошъл есемес, че от картата на единия от нейните клиенти има превод на 5 хиляди лева, но тя решила, че е някаква грешка, разказва Илия. Според ПБ Новинар 23-те тегления на по 5 хиляди лева са правени от София и Пловдив, като повечето са в града под тепетата.

След като вечерта, докато Илия Кавръков е при нея, счетоводителката отказва да отиде в офиса си и да отвори компютъра, за да се разбере какво става, тя на другия ден се обажда на строителния предприемач Али Моллахалил. Али бил в Карлово, когато му звъннала счетоводителката и му казала, че има проблеми с онлайн банкирането.

„Отидох веднага в банката, там ме чакаше тя и служители. Отвориха сметката ми и казаха, че от 94 хиляди лева, които имах в нея, липсват 75 хиляди. Обадих се в ГДОБП София, защото става въпрос за голяма сума пари, наредени онлайн по банков път. Оттам ми казаха да отида на място, да взема счетоводителката с мен, но тя отказа да дойде, даде ми служебния си компютър и аз го занесох. По пътя обаче ми се обади и настояваше да й върна компютъра, защото имала работа с него. Каза, че цитира думи на бившия си съпруг, с когото въпреки развода са в добри отношения и който е данъчен инспектор в НАП Пловдив. В ГДОБП ми казаха, че в нейният компютър има два вируса-троянски коне, които били получени преди един месец. Те са били изпратени от името на НАП или подобна инстанция и така са й хакнали компютъра. Ние имаме съмнения, че тази счетоводителка е замесена, но има разследване, то ще докаже. Но един месец вече нищо не се случва, тези пари не ни ги връщат. За мен това са много пари, изгорях с 50 хиляди лева, 25 хиляди ми върнаха от моите пари, които бяха блокирани по кредитните карти и не са успели да ги изтеглят. Въпреки, че парите ми са откраднати, аз платих над 8 хиляди лева ДДС за тях. Подал съм жалба в банката да ми бъде възстановена сумата, те ми отговориха, че за тях е всичко редовно и счетоводителката е наредила парите по канален ред, както се изисква от тях“, разказва Али Моллахалил.

Неговият адвокат Гънчо Гънчев заяви следното: „Подобна схема на източване на пари е имало и в Пазарджик преди месец и половина. Прави впечатление тук, че и двамата – Илия и Али, са измамени по една и съща схема, става въпрос за един и същи банков клон, в град Карлово, става въпрос за това, че и двамата имат една и съща счетоводителка. На нея са делегирани от двамата права да се разпорежда с парите, което нас си навежда на мисълта, че е възможно по някакъв начин да има съпричастност на въпросното лице. Предприели сме всички необходими мерки, пусната е жалба до ГДОБП, в момента има досъдебно производство, изпратени са справки към прокуратурата, до полицията в Карлово и следствените действия продължават. Това, което оставя горчив привкус, е отговорът на банката. А той е, че според тях няма извършено престъпление, тъй като според тях въпросните средства са наредени от счетоводителката. Тя обаче отрича да е наредила тези плащания и твърди, че са извършени от трето лице. За нас остава съмнението, че става въпрос за една организирана престъпна група предвид това, че става въпрос за 23 превода по 5 хиляди лева всеки 3 минути. Няма банка в България, която да няма отдел, който да следи въпросните транзакции. В случая няма как да са проспани тези транзакции през 3 минути“.

Къде е истината, кой и чрез каква схема източи крупната сума пари все още е загадка. Очаква се в скоро време да има обвиняем или обвиняеми за измамата.

Снимка и видео: ПБ Новинар

Подобни статии

Top