Извадиха 4 имота от ПУП на кв. „Захарна фабрика“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пловдивчани протестираха срещу презастрояването в квартала

Около 20 пловдивчани протестираха тази сутрин срещу изменението на подробния устройствен план на кв. „Захарна фабрика“ в Пловдив. Според тях това щяло да доведе до унищожаването на зелени площи. Протестиращите бяха организирани от инициативния комитет за спасяване на парка зад хотел „Санкт Петербург“, начело на който е общинският съветник Асен Костов.

Недоволните дойдоха пред сградата на Дома на културата „Борис Христов“, където днес се проведе редовната сесия на местния парламент. В дневния ред на сесията като първа точка беше включено именно върнатото от областния управител Дани Каназирева решение на съветниците, което е отменено частично от нея заради четири спорни имота.

Според арх. Петкана Бакалова, която също бе сред протестиращите, с плана се допуска застрояване на отредени за озеленяване площи, което пък е незаконно. По думите й застрашено било дори озеленяването по северния бряг на Марица. Тя допълни, че планът предвижда унищожаването на съществуващо озеленяване, включително – на половинвековни дървета.

Впоследствие съветниците дадоха възможност на арх. Бакалова да изложи позицията си в заседателната зала.

1 2

Подобни статии

Top