Извадиха черната кутия на падналия МиГ-29 край Шабла

В момента тя се намира на кораб  на ВМС

„Черната кутия“ на падналия МиГ-29 е намерена и извадена. В момента се намира на кораб на българските Военноморски сили, след което ще бъде транспортирана до авиобаза „Граф Игнатиево“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов, днес 24 юни, по време на извънреден брифинг в Стара Загора.

„Външната обвивка на кутията е нарушена, но има основания да смятаме, че вътрешната е здрава и не е повредена. Това дава надежда информация да бъде снета още днес в рамките на деня“, каза министър Панайотов.

„Ако вътрешната обвивка не е нарушена, „черната кутия“ ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, състоянието на средствата за управление, включително дали пилотът е предприел в някакъв момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията“, разясни министърът. Той уточни, че данните ще послужат на разследващите органи и ще бъдат оповестени след приключване на разследването.

„Настоявам се да спрат всякакви спекулации в медийното пространство. Те са ненужни. Говорим за паметта на един български герой. Нека отговорните органи да си свършат работата“, подчерта министърът на отбраната.

Кутията е била намерена на 70 метра дълбочина

Георги Панайотов изрази благодарността си към Военноморските сили (ВМС) и техния командир контраадмирал Кирил Михайлов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и фирма „Хидроремонт“, съобщи Министертсво на отбраната.

„Планът по намирането и изваждането на „черната кутия“ бе прецизно и перфектно изпълнен. ВМС буквално намериха игла в купа сено. „Хидроремонт“ предоставиха безплатно модифициран апарат, благодарение на който кутията бе извадена от 70 метра дълбочина“, разясни министърът на отбраната.

Пред журналисти министър Панайотов изрази и своето съчувствие към болката на съпругата на майор Терзиев,  Димитрина Попова.

В отговор на въпрос министърът на отбраната заяви, че се изискват спешни мерки за превъоръжаване. „Българската армия се нуждае от повече средства, по-фокусиран подход и по-добър мениджмънт. Това може да стане с визия от страна на политическия елит. Решенията трябва да бъдат взети от българските политици“, подчерта министър Панайотов.

Подобни статии

Top