Извършват операции в пловдивска болница със системата ДаВинчи Х

Това са първите роботизирани операции в Пловдив

За първи път в Пловдив бяха извършени роботизирани операции. Това се случи със системата ДаВинчи Х в УМБАЛ “Каспела“. Екипът на една от водещите пловдивски болници отстрани жлъчните мехури на двама пациенти с жлъчно-каменна болест, а следващата седмица ще се премине и към по-сложни случаи – на хора със злокачествени новообразувания.

„Започваме с оперирането на пациенти с диагнози и заболявания, които са по-стандартни, по-лесни. Така обикновено се започва всяка една нова дейност, докато се стиковат действията на целия екип и се свикне с апаратурата. По този начин навлязохме във функционирането на самата система, запознахме се в детайли с нейните възможности и ще започнем да преминаваме към работа с пациенти със злокачествени новообразувания, които всъщност са най-големите бенефициенти на този тип хирургия”, съобщи проф. д-р Росен Димов – завеждащ „Клиника по хирургия“ в УМБАЛ “Каспела“, д.м. професор към „Катедра по Хирургия“ в Медицински университет – Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.

По думите му, предимството за пациентите с рак на стомаха, дебелото черво и ректума, панкреаса, черния дроб и слезката е, че при роботизираната хирургия има възможност да извършват изключително много флексибилни движения на инструментите, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

„В този смисъл в много случаи, при които ние се отказваме при стандартните операции или нямаме възможност да извършим миниинвазивна хирургия, сега с помощта на робот асистираната хирургия ще можем да го правим. И да не се налага пациентите да бъдат травмирани излишно с големи разрези на коремната стена”, посочи проф. Димов.

1 2

Подобни статии

Top