Известен пловдивски ортопед помогна да дете от София да оздравее (СНИМКИ/ВИДЕО)

Семейството разказа, че според столичните лекари детето им нямало да оздравее, но то проходило

Иван Стоянов е като всички деца по земята и много не обича да слуша напътствията на възрастните. В училище захвърля патериците си и демонстрира пред съучениците как ходи без тях.

Сега е на 7 години, но преживява първата си хирургическа интервенция, когато е едва на 7 дни. Роден е със здравословни проблеми – заради спина бифида се наложи най-напред да му оперират кръста, а на 20-я ден от му сложиха клапа на главата, защото има и хидроцефалия, разказа майката Мария Стоянова.

Когато идва време да проходи, родителите забелязват, че малчуганът криви крачетата си и отново тръгват да търсят помощ. В други клиники му правят 2 операции на крачетата, но резултатът е лош, детето няма никакво подобрение. Семейството преживява тежки моменти, но не се отказва и продължава да обикаля лечебни заведения и кабинети с години, за да
намери спасение за малкия Иван. Вместо това обаче получава нов удар – 3-ма лекари от различни лечебни заведения казват на майката, че детето няма да проходи. Не се занимавайте повече, спрете да се борите и най-скъпите ортези да купите, каквито и операции да направите на детето, няма да има подобрение, категорични са те.

Тогава съдбата ни подаде ръка, разказа Мария. Нейна позната, чийто син е лекуван в болница „Медлайн“, подобрил се е значително и дори е участвал в „България търси талант“, я насочва към д-р Янаки Янакиев, началник на Ортопедията в „Медлайн“. Потърсете го, той ще ви помогне, препоръчва тя. Още на първия преглед известният лекар успокоява семейството и го уверява, че 5-годишният Иван ще се оправи и ще ходи. Направени са 2 операции на лявото краче и една на дясното. След интервенциите  семейството се връща в София и провежда 10-дневна рехабилитация. Когато приключва, медиците им подаряват патерици с надеждата малчуганът да си помага, когато се опитва да изправи.

„Чудото стана! Вкъщи той не само се изправи на крака, започна да ходи, а вече и без патерици. Посещава училище и е ученик във втори клас. Това огромно постижение го дължим на д-р Янакиев“, щастлива е майката. Тя продължава да прави масажи на детето си и да изпълнява специалната гимнастика в дома си.

Когато Мария говори за болница „Медлайн“, се изпълва с топли чувства на признателност. За нея престоят там е свързан с хубави спомени и с положителни емоции. Докато е пациент, Иван е обгрижван внимателно от целия персонал. Дори посреща 2 пъти рождения си ден в ортопедията. Тъй като е общителен, се запознава с всички доктори и ги представя на майка си.

1 2

Подобни статии

Top