Известна велинградчанка с грамота от Програма "Достъп до информация" - DC news

Известна велинградчанка с грамота от Програма „Достъп до информация“

Връчиха наградите на програмата „Златен ключ“ за 18-ти път

Велинградчанката София Ключкова бе отличена с грамота от Програма „Достъп до информация” (ПДИ) в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)”. За 18-та поредна година програмата връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам.

В категорията наградата „Златен ключ” бе присъдена на Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата “Граждански контрол Силистра” във Фейсбук, която е променила нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на общинската администрация. Грамота в категорията получи и журналистката Диана Бончева от Ямбол.

София Ключкова е добре познато име в курорта. Председателката на инициативния комитет „Да поработим за Велинград” със сигурност е една от най-активните ползвателки на ЗДОИ в областта, въпреки своите 78 години.

В раздела за неправителствена организация, най-активно упражнявала правата си по ЗДОИ, Златен ключ получи Фондация “Антикорупционен фонд”. През 2019 г. от фондацията водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят пет. Грамота получи и гражданско сдружение “БОЕЦ – България Обединена с Една Цел”.

В раздел „Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация”

награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от „Капитал“  за журналистическа кампания. Тя води съдебни дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията да отговаря на въпроси. Така обществото разбра как „частна фирма е продала винетки за пет пъти повече пари от държавата“, как Столична община е похарчила десетки милиони за ремонт на улици, а в момента очаква Държавната консолидационна компания да предостави информация за разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири. В момента Чернева води дела срещу МВР да предостави копие от договора с фирмата, изготвяла лични документи на българските граждани, срещу НСО да предостави информация за безвъзмездното временно ползване на автомобили на службата от външни лица и ГДИН, която отказва да покаже договорите за доставка на храна в затворите.

1 2

Подобни статии

Top