Известна журналистка прави премиера на книгата си „Присъдата“ в Пловдив

Целта на тази книга е да покаже за първи път как живеят хората с МС

Известната журналистка Нейка Кръстева ще представи своята книга „Присъдата“ – документален разказ за страдащите от множествена склероза, и в Пловдив след успешната премиера в София.

Срещата е на 30 септември 2019 г. от 18.30 ч. в културен център „Тракарт“.

Целта на тази книга е да покаже за първи път как живеят хората с множествена склероза  (МС)  в България, как се справят с това огромно предизвикателство, какво ги вълнува, докато търсят изход от лабиринта между отчаянието и надеждата.

„Започнах да накуцвам с левия крак, без да съм го травмирал. По настояване на близките ми направих консултация с един професор. Беше ми странно да чувам гласа на професора, да виждам изражението на лицето му. Сякаш ми казваше: „Съжалявам, момче, свършено е с теб”. Все едно ми прочете присъдата. Бях на двайсет и седем“ – така започва разказът на Андрей. Днес той е на 45 и вече е в инвалидна количка. За 18 години с диагноза МС е опитал всичко, което предлагат както традиционната, така и алтернативната медицина. Останала ли му е  надежда? Специалистите  определят МС като най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. Аз бих добавила – и зловещо. Защото болестта  поразява предимно млади хора, а вече дори и деца. От нея не се умира, освен в много редки случаи, но тя обикновено води до тежка инвалидизация. За някои това е по-страшно от смъртта“, обяснява авторката.

Тя е убедила героите от книгата да говорят открито, да се представят с имената и лицата си, за да се получи един разтърсващ разказ за преживяванията на тези хора, които у нас са над 10 000.

След големия успех на моята нова книга „Присъдата”, се радвам, че имам уникалната възможност да ви поканя и на премиера в Пловдив, споделя Нейка Кръстева. „Избрах града по две причини – обяснява тя. – Първо, оказа се, че тук има огромен интерес към темата. И второ, аз обичам този град и неговите хора. Нещо все ме тегли насам. Преди време направих документален филм за нелеката съдба на жените с рак на гърдата – „Дългият коридор”. Главни героини са двете невероятни пловдивчанки  Румяна Царска и Яна Стойчева. Сега в „Присъдата” можете да прочетете историята на друга, изключителна млада жена от Пловдив – Кристина Цонева.“

Нейка Кръстева е работила като репортер, редактор и специален кореспондент  в  някои от най-големите вестници в България. Автор е на десетки журналистически разследвания, интервюта и коментари, както и на документалния филм „Дългият коридор“ за тежката съдба на жените, болни от рак на гърдата.

„Присъдата“ е нейната първа книга – документален разказ за  безизходицата, на която са обречени хората, страдащи от нелечими заболявания.

Подобни статии

Top