Известният  български илюстратор Борис Стоилов чества 60 години с голяма изложба в Градската галерия в Пловдив - DC news

Известният  български илюстратор Борис Стоилов чества 60 години с голяма изложба в Градската галерия в Пловдив

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби

С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена  галерия от 1 до 22 март.

Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15. Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията.

В този период авторът е създал над 1300 корици на книги, сред които много пълни илюстрирани заглавия, нарисувал е хиляди илюстрации.

За ретроспективната си изложба е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност „Графика“ в Националната художествена академия в София.

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика – печатна реклама, дизайн и оформление на книги.

Работи с едни от най-големите български издателства – „Христо Г. Данов“, „Хермес“ и с чуждестранните : „Edition les Intouchables“ – Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство „Eduard“ – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: „Златно перо“, „Имало едно време“; „Вечните български приказки“, „Приказки от 1001 нощ“, „Майстори на приказката“ и др.

С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

 

Подобни статии

Top