Известно пловдивско лекарско семейство участва в молитвена закуска, заедно с държавници от 12 страни - DC news

Известно пловдивско лекарско семейство участва в молитвена закуска, заедно с държавници от 12 страни

Известното пловдивско семейство д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева участваха в  Българска национална молитвена закуска, заедно с държавници от 12 страни

Известното и многоуважавано пловдивско семейство – д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева взеха участие в  Българска национална молитвена закуска, която се проведе на 13 май в Шератон София Хотел Балкан, заедно с държавници и политици от 12 страни.

Събитието се организира от инициативен комитет, а сред специалните гости бяха принц Николаос фон Лихтенщайн и принцеса Маргарета фон Лихтенщайн, Вьолкман Клайн, депутат от ХДС в Бундестага, Альош Петерли, бивш премиер на Словакия и евродепутат, политици от Украйна, Молдова, Лихтенщайн, Румъния, Германия, Великобритания, САЩ, Гърция, Ливан, Албания и Норвегия и България.

Силно пловдивско присъствие беляза провеждането на Българската национална молитвена закуска, като по традиция покана за участие получиха много видни общественици, политици, управленци.

Събитието в Шератон София Хотел Балкан събра бивши премиери, бивши и настоящи депутати, известни лекари, общественици, хора от различни религии, с различна политическа принадлежност, но обединени от духа на молитвените закуски, с идеята за  диалог в името на междучовешкото добруване, мира и стабилността.

Такова бе и посланието на поканата за събитието – „В този момент на разделение на нацията, рефлектиращо в дълбоки разногласия, да се съберем заедно, обединени от нещо, по отношение на което нямаме разногласия – нашата вяра в Бога!“

Акцент в изказванията на високопоставените гости от чужбина бе обединението, толкова нужно на всички хора по света, независимо от това колко високо се намират в йерархията, защото винаги има някой над тях, и това е Бог, а политиците имат важната задача и задължение да се обединят в този труден момент.

Приветствие към присъстващите отправиха и фамилия Ходжеви, типичен пример за мултиетническо семейство, които бяха представени и като пример за етническа и религиозна солидарност. Д-р Гюрай Сами Ходжев е от турски произход, неговата съпруга доц.д-р Нарцис Нисим Калева – Ходжева е от смесен българо-еврейски брак.

Имат три деца и едно внуче, възпитани в моралните ценности на три религии.

През 2015 г. семейство Ходжеви участва в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от Президента на САЩ – Барак Обама. През месец май същата година, бяха на  Молитвена закуска на балканските жени в Тирана,  два дни след нея в Букурещ –на Балканска молитвена закуска. През декември участваха в 18-та Годишна Европейска Молитвена Закуска, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. През 2016 г. участваха в  Балканската молитвена закуска за Югоизточна Европа в Белград, Република Сърбия. По идея на семейство Ходжеви и с тяхната активна роля в Пловдив през 2019 година се проведе  първата за България „Градска молитвена закуска“, която събра в родния Пловдив  представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии от цял свят.

Основният замисъл на всички молитвени закуски е да се търси единството и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този  Бог и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората. Семейство Ходжеви вече дълги години не спират да вдъхновяват приятели и близки за добри дела.

Подобни статии

Top