Кабелни оператори на бунт срещу скандално решение на КРС

„Корупция и лобизъм убиват българския бизнес” – с тези думи започва писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000″, адресирано до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до председателите на ВАС и ВКС, и до главния прокурор. От Сдружението ще изпратят и копие от писмото си до представителството на ЕК у нас и до посолството на САЩ у нас.

Националното сдружение на кабелните оператори е браншово сдружение на 23 малки и средни предприятия – платформени оператори.

Дейността им се регулира от държавата, а освен трите големи оператора, които предоставят услугата „Мобилна телефония”, работят и няколкостотин малки и средни предприятия, които вече повече от 25 години предлагат кабелен интернет, телевизия и IP-телевизия на регионални пазари в малки и средни градове. Благодарение на тяхната дългогодишна дейност България е в челните места по качество и цени на телеком услуги в света.

Сдружението „Клуб 2000″ стана особено известно през миналото лято, в средата на юни, когато в офиси на три кабелни оператора в страната нахлуха маскирани и въоръжени служители на ГДБОП и иззеха техника, компютри и друга апаратура собственост на фирмите.

Освен стреса, който тогава преживяха невинни касиерки, служителки и репортерки, иззетата техника на практика блокира работата на фирмите, и те бяха изправени пред реалната опасност от фалит. Затова на 19 юни представители на малките кабелни и средни оператори излязоха на протест пред Министерски съвет.

При операцията на ГДБОП беше иззета не само техника за разпространение на програми с неуредени авторски права, а всичката налична техника в главните станции на операторите. Т.е. и за програмите с напълно редовни авторски права беше отнета възможността на десетки хиляди абонати да ги гледат и се информират за ставащото. ГДБОП иззе техниката и за разпространение на интернет, въпреки че не са имали съдебно разрешение за това. Сам по себе си този факт е скандален. Десетки хиляди абонати, болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. “Беше прекъснат и тел. 112 в Благоевградска област”, обясни тогава изпълнителният директор на Сдружение „Клуб 2000″ Валентин Георгиев.

Основен мотив за акцията на държавата срещу малките оператори бе, че са нарушени авторски права на телевизиите, и тези три оператора предлагат незаконно разпространение на телевизионни канали. Появи се информация, че акцията на ГДБОП срещу малките и средни кабелни оператори, е била „поръчана” от Сдружението на защита на легалното разпространение на програми „ТеРаПро”.

Странно е, че вече седем месеца след безпрецедентната акция в офисите на малките оператори, няма нито едно повдигнато обвинение срещу кабелен оператор. Разследващите органи, обаче, без обяснение все още не им връщат иззетата техника. Това затвърждава убедеността на членовете на „Клуб 2000″, че акцията е била умишлено „поръчана” от конкурентите, които са искали да смажат дребния и среден бизнес.

Кабелните оператори са възмутени от решение №475 на Комисията за регулиране на съобщенията от 19 декември 2019 година, в което се казва, че Комисията е решила да „Съгласува методика за провеждане на извадково проучване с наименование „Национално представително количествено изследване на пазарите на платена телевизия, интернет и пакетни телекомуникационни услуги в България”, предоставени с писмо вх. № 12-01-3525/04.12.2019 г. на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.”

Решението на практика означава, че частни организации (АБРО и ТеРаПро) поръчват и заплащат маркетингово социологическо проучване на пазарите на платена телевизия и интернет, а КРС го официализира.

1 2 3

Подобни статии

Top