Кадиево и Лилково канят на събор и голям празник, мащабна възстановка готвят в Цалапица - DC news

Кадиево и Лилково канят на събор и голям празник, мащабна възстановка готвят в Цалапица

Родопските села Кадиево и Лилково ще празнуват традиционните си събори тази събота.

Празникът на село Кадиево започва в 10:00 часа с велосъстезание  за най-малките жители на селото. От 11:30 часа младежи и ветерани ще премерят сили във футболен турнир на стадиона.

Програмата ще продължи в късния следобед, когато на сцената в центъра на селото ще се представят децата от учебните заведения, ТС „Жерави“, детската певческа група „Кадиевче“ и групата „Надежди и мечти“ към Клуба на пенсионера. На своя празник кадиевци ще бъдат поздравени със специалната програма на Ансамбъла за народни песни и танци към НЧ „Саморазвитие“ в село Брестник.

Веселието ще продължи с оркестър „Пловдив“.

С водосвет в храм “Св. Арахангел Михаил“ и раздаване на курбан за здраве и благополучие от  12:00 часа ще започне общоселският традиционен събор в Лилково. Той се отбелязва през първата събота на месец юни.

За настроението на гостите ще се погрижат “Орион Бенд“ от Хасково, детски танцов състав “Седенчица“, фолклорен танцов състав “Седенчица“. Участие в празника ще вземат и гайдари, които ще пеят и свирят Родопски песни.

Също така има организиран благотворителен базар от ръчно изработени сувенири в полза на Читалището, а чрез детски творчески работилнички ще бъде отбелязан Деня на детето.

Празниците в община „Родопи“ продължават и в неделя.

Мащабна възстановка готвят в Цалапица, когато  130 души ще пресъздадат сюжет от 1819 година. Непознати факти, неочаквани сюжети ще върнат жители и гости на село Цалапица назад във времето.

Събитието се организира по идея на кмета на селото Ивайло Данаилов и ще се проведе в подножието на могилата „Чернота“. В сцените ще се включат над 70 души от различни патриотични сдружения в страната – Стара Загора, Панагюрище, Съединение и Родопите. Всички ще бъдат облечени в хайдушки носии или в облекло на страховити разбойници, за да пресъздадат събитията от 1819 година. Подкрепа ще им бъдат още над 60 момичета и момчета от танцов състав „Каламица“, в ролята на мирното население на Цалапица.

„Гостите ще се насладят на истинско зрелище, което започва тази неделя от 12:00 часа в подножието на могилата „Чернота“ с. Цалапица“, отправят покана организаторите.

Подобни статии

Top