Кафето удължава живота

Дори големите дози удължават живота

Ново изследване показва, че кафето удължава живота дори на онези, които изпиват 8 чашки с напитката дневно, съобщи Асошиейтед прес.

Изследването обхванало 498 134 жени и мъже на възраст между 40 и 69 години във Великобритания. Оказало се, че любителите на кафето са с по-малък риск от смърт през следващите 10 години в сравнение с онези, които не консумират напитката. По-голяма продължителност на живота била наблюдавана след консумация на нес кафе, смляно кафе или безкофеиново кафе. Любителите на кафето били с около 10-15 процента по-малък риск от смърт в сравнение с „въздържателите“ през 10-годишния период, през който било следено здравословното състояние на участниците.

Разликите в количеството изпито кафе и генните вариации били малки. „Получените резултати не доказват, че чашката кафе е еликсир на младостта, нито че „въздържателите“ трябва да започнат да пият кафе – заяви Алис Лихтенщайн от университета Тъфтс, която не е участвала в изследването. – Трудно е да се повярва, че нещо, което ни доставя удоволствие, може да е полезно за здравето“, цитиран от БТА.

„Не е ясно как консумацията на кафе влияе върху продължителността на живота – отбеляза ръководителката на изследването Ерика Лофтфийлд от Националния онкологичен институт на САЩ. – Кафето съдържа над 1000 химични съставки, включително антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания.“

Участниците попълнили въпросници за ежедневната си консумация на кафе, физическата си активност и други свои навици, като се подложили също на кръвни изследвания. Повечето били любители на кафето – около 154 000 участници изпивали две-три чашки кафе дневно, а 10 000 – най-малко 8 чашки кафе дневно. През следващия 10-годишен период умрели 14 225 участници, повечето от които от рак или сърдечни болести.

Подобни статии

Top