Как да говорим с децата за техните емоции и чувства по време на пандемията?

Вижте предложенията на психолога!

В дните на изолация поради  пандемията от COVID19  вече месец всички сме изправени пред трудности, свързани с промяна на начина ни на работа, ежедневието ни и още куп предизвикателства. Особено уязвими са децата! Затова е много важно да  говорим с тях, за това как се чувстват и какво изпитват, да им покажем, че техните емоции и чувства за важни за нас!

Но как да говорим с децата за това, което изпитват? Как родителите да насърчат децата си, да споделят с тях своите емоции, страхове и чувства. За повечето родители, това е  едно истинско предизвикателство, особено когато децата са по-малки.

Вижте предложенията на специалиста по ранна детска интервенция от пловдивския Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ на фондация „За нашите деца“ Цветелина Ганева, как чрез забавни игри родителите да създадат сигурно пространство, в което децата да говорят за своите чувства, емоции и страхове.

Защо е важно да говорим с децата за емоциите?

  • Ще им помогнем да научат още за различните емоции и чувства;
  • Ще имат възможност да разберат повече за собствените си емоции и чувства и начините, по който могат да ги изразяват или регулират;
  • Ще ги насърчим да наблюдават емоциите и чувствата на останалите и различните стратегии за справяне с тях;
  • Ще насърчим доверителната връзка между нас и детето и ще имаме възможност да реагираме своевременно, при проблем или да предотвратим конфликтни отношения;
  • Ще насърчим развиването на емпатия при децата;
  • Ще им помогнем да са по-адаптивни спрямо промените и да търсят различни стратегии при  стресови ситуации като тази.

Изразяването на чувствата и емоциите спомага за тяхното разбиране.

Децата учат за емоциите по същия начин по който се учат да пишат, да четат, да карат колело и как става това? Ами… като изпробват различни неща, разбира се! Опитват се да имитират поведения, получават обратна връзка за това как се справят хората около тях.  И също като всичко останало което правят, в някои неща се справят по-добре, а други са им трудни и имат нужда от подкрепа.

Ето няколко идеи как чрез игра да изградим пространство,  в което да учим и говорим за емоциите с децата и те да научат повече за основните видове емоции, чрез забавни игри със своите родители и близки.

1 2

Подобни статии

Top